talphossz.png?v=null.1482238000

  1. Rögzíts egy papírt a padlóhoz!
  2. Állítsd rá a gyermeket, ügyelj rá, hogy stabilan álljon!
  3. Rajzold körbe a gyermek lábát!
  4. Jelöld be a láb hosszát egy tollal a leghosszabb lábujj előtt és a sarok mögött!
  5. Mérd le a két pont közötti távolságot! Ez lesz a talphossz (cm-ben).
  6. A kapott mérethez adj hozzá minimum 5 – maximum 10 mm-t! Ez lesz a belső talphossz (cm-ben).
  7. Válaszd ki a belső talphosszakat tartalmazó mérettáblázataink alapján a gyermeked számára megfelelő méretű cipőt!

Például, ha 12 cm-t mértél a gyermeked talphosszaként, akkor 12,5-13 cm belső talphosszal rendelkező méretet érdemes választanod.

További tippek

Első tipp – mikor mérjünk?

Tudtad, hogy a láb délután nagyobb, mint délelőtt? Ez mindenki lábával így van, gyerekeinkével is. A napi igénybevétel miatt a láb akár 5%-kal is szélesebb lehet a nap végére. Ezért azt javasoljuk, hogy inkább késő délután mérd le gyermeked lábát. Természetesen a kicsi babákra, akik még nem tudnak járni, ez nem érvényes, mert értelemszerűen az ő kis lábaikra még nem nehezedik rá a súlyuk.

Második tipp - milyen helyzetben mérjünk?

Gyermeked álljon, mikor leméred a lábát, hiszen a talp álló helyzetben jobban szétterül. Természetesen ez az állni nem tudó kisbabákra újfent nem vonatkozik, nekik fekvő helyzetben kell lemérni apró lábaikat.
die_richtige_schuhgroesse_kicsi.jpg?v=null.1482238000

Harmadik tipp – mit mérjünk?

Gondoltál már arra, hogy gyermeked két lába esetleg nem egyforma hosszú? Talán szabad szemmel nem is észrevehető az esetleges különbség, ezért fontos, hogy gyermekünk mindkét lábát lemérjük, és a nagyobbikhoz válasszunk cipőt.

Negyedik tipp – hogyan mérjünk?

A mérést a leghosszabb lábujjtól kezdd a sarok irányába haladva. Általában a nagyujj a leghosszabb, de mielőtt mérünk, vizsgáljuk meg, hogy a mi gyermekünknél is ez-e a leghosszabb lábujj. Ha nem, akkor attól az ujjtól kezdjük a mérést, amelyik a leghosszabb.

Ötödik tipp – milyen gyakran mérjünk?

Mérd újra gyermeked lábát legalább kéthavonta. A gyerekek lába nagyon gyorsan nő. A higiénia mellett a méret ellenőrzés szempontjából is nagyon praktikusak a kivehető talpbetéttel rendelkező cipők. Így a gyerkőc egyszerűen csak rááll a cipő talpbetétjére, és rögtön láthatjuk, van-e még elegendő szabad hely a lábujjaknak a cipőben. Nagyon fontos a rendszeres mérés! Amint túl kevés a hely a gyermeknek a cipőben, nem tud rendesen gördíteni, és szűk lesz a hely a lábujjaknak. Ez gyorsan a lábujjak természetellenes állását okozhatja, következményként pedig rossz tartáshoz, és akár térd- vagy csípőproblémákhoz is vezethet.

Hatodik tipp – mit mérjünk még?

A cipőméret kiválasztásánál ne csak a hosszt, hanem a láb szélességét is vedd figyelembe, annál is inkább, mert a kicsiknek szélesebb a lábfeje a felnőttekénél.

+1 tipp – mikor van szüksége a gyermekemnek először cipőre?

Kezdetben, amíg csak lehet, hagyd, hogy gyermeked mezítláb vagy (csúszásgátló talpú) zokniban/puhatalpú cipőcskében álljon és járjon. Így fejlődnek legoptimálisabban az inak és az izmok. A természet gondoskodott erről. A cipőre akkor érdemes gondolni, ha gyermeked annyira magabiztosan mozog, hogy kint is gyalogolni szeretne. A cipő ugyanis elsősorban a nedvesség és a hideg elleni védelemre szolgál.

Primigi mérettáblázat

D.D.Step és Ponte20 szupinált mérettáblázat